top of page
רקע 1_edited_edited_edited.jpg

בת שבע דגן

מלחמת העולם השניה והשואה בתוכה היו רכיב אחד מזהותה של בת שבת דגן, הסופרת והמשוררת שהלכה לעולמה בגיל מופלג בשבוע שעבר. היא נולדה בלודג' בספטמבר 1925 ונפטרה בישראל כמעט לאחר מאה שלמה (25.1.2024). 

זכיתי להכיר את בת שבע דגן מתוך פרויקט שהוטל עלי להשתתף בו על ידי מנהלת קוגל, דאז, ורד כהן דוד. זו שלחה אותי לממש פרויקט שישלב תלמידים עם ספרה האחרון של בת שבע שבדיוק יצא לאור: "מכאן לשם בחלוף הזמן". האמת, התחלתי את הענין במין הססנות ובחוסר מוטיבציה, לא משום שהשואה לא עניינה אותי, אלא בשל ריבוי תפקידי באותה עת. עם זאת, יחד עם כיתת נחשון דאז, של דורית בייטל-כהן, יצאנו לדרך שהתחילה עם מפגש שלי עם בת שבע, שהתברר למרבה תדהמתי שהיא שכנה שלי, בנין ליד - ומאז הפכנו חברים. 

היה אירוע עירוני לכבוד הוצאת הספר של בת שבע שהיתה יקירת העיר. התלמידים הציגו את עבודותיהם וזכו להיפגש עמה (הן ב'בית להיות' והן ב'יד ושם'). אני מאמין שהמפגש של בת שבע עם בני נוער שנמשך שנים הן בגבולות הארץ והן מחוצה לה - שימש מנוע לבת שבע להעביר את רוחה ומורשתה.

אני נפרד ממך בת שבע, מתחייב לחשוף את תלמידי אלייך בכל עת נכונה. לימדת אותי הרבה בתוך המעט שישבנו בסלונך ובמטבחך. במובן מסוים הבהרת לי מהי פרופורציה. את ששרדת שנתיים בבירקנאו (ענין נדיר כשלעצמו) הראית לי בדמות חייך שהאדם מסוגל להתמודד עם דברים רבים שלא האמין כי הוא מסוגל להתמודד עמם ולהתגבר עליהם. פשוט כך. אמת פשוטה ונוכחת.

אני מסיים בשתי תמונות של בת שבע.

אחת מתוך מפגש ארעי ברחוב אילת בימי הקורונה כשאני שולף נייד ומתעד את האשה יוצאת הדופן הזו. והשנייה, צילום מסלון ביתה. בת שבע לא אהבה את הצילום. היא נדהמה לגלות את עצמה כזקנה אל מול המציאות שבה היתה אישה יפה המקפידה הקפדה רבה על הנראות. 

המספר שלך (על ידך השמאלית), התגאית, היה פלינדרום. ניתן לקוראו מימין ומשמאל והוא זהה. זו רק דוגמה אחת המעידה על יכולתך למצוא דרך יצירתית ופורצת גבולות לפרש את המציאות מתוך התופת.

תחסרי לי.

אלון אופיר

בת שבע.jpg

עבורי בת שבע היתה יצוג של אדם שעורר בי אימה ופליאה גם יחד. הפעם הראשונה שראיתי אותה היתה לפני כחמש עשרה שנים בסופר השכונתי במרכז. זה היה ליד מקרר הגבינות כשהושיטה ידה למוצר חלב כלשהו והמספר הברור והעז נחשף משרוולה. לא התאפקתי ושאלתי אותה על פשרו ועל זהותה. לא זכרתי את שמה ולא היה המשך לאותו מפגש מספר שנים. בת שבע היתה עצמאית אז ועשתה את קניותיה בגפה. השנים הללו של הנתק הן החמצה עבורי. אבל הגורל זימן אותנו שוב לפרויקט החינוכי שאליו נרתמתי. יד מכוונת היתה בדבר.

בת שבע נהיתה שכנה שהייתי מגיע לבקרה אחת לכמה שבועות לעיתים בתיאום ולעיתים שלא. הייתי צופה עמה בטלוויזיה ומלווה אותה בארוחת הערב בסלון כשעוזרתה בשנים האחרונות, מנסורה, היתה ברקע.

החפץ לקורא את קורותיה המרתקים של בת שבע יכול לקרוא ברשת את כולם ולהתחקות אחר תחנות חייה: ספריה, שיריה וכיוצ"ב. זו לא מטרת כתיבתי. 

אני כותב על שזכיתי להכיר אישה עזה, מחושבת, מפוכחת, עירנית, חכמה מאד, יצירתית, שהשואה צבעה את חייה אך לא היא לבדה. היו לה צבעים אחרים ותוכניות אחרות עבור עצמה. היא לא ראתה את עצמה קורבן טוטלי. היא התחתנה, הביאה ילדים, עסקה בפסיכולוגיה ובחינוך ודהרה קדימה לממש את כל מעלותיה וסגולותיה. השואה היתה רכיב אחד מן הביוגרפיה שלה.

בשבוע האחרון הלכה לעולמה. ראיתיה לאחרונה בחודש הראשון של המלחמה. 

בת.jpg

עיתון בית הספר השש שנתי קוגל חולון

עריכה ועיצוב גראפי:

שחף בן הרוש יא6
סיון בלילטי יא6

 

הפקת העיתון:

רונית צחר מלכה
עדי שלם
שרית קוטלובסקי

 

bottom of page